5 Mart 2012 Pazartesi

RÖPORTAJ / Ceza


Türkiye'de rap müziğin en başarılı temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Ceza, sorularımızı yanıtladı. Önümüzdeki projeleri ve gelecek dönemde imza atmayı planladığı ortak çalışmalarıyla ilgili ipuçları da veren Ceza ile rap müziği masaya yatırdık.

Sizi en son "Organize Oluyoruz" albümünde "Sen De Biraz Delisin" ile dinledik. Bu projeye nasıl dahil oldunuz? Nasıl geri dönüşler aldınız?
Bu albüm 1999 yılında yapılan "Yeraltı Operasyonu" adlı toplama albümün günümüzdeki halidir. Yeraltı ruhunu taşıyan önemli bir albümdür. Bu albümde bulunmamın sebebi de 1999 yılından beri hala aynı ruhu ve heyecanı taşıyor olmamdandır. Böyle kaliteli çalışmalara da, yeraltına da destek vermeye devam ediyorum. "Sen de Biraz Delisin" çok beğenildi. Türkiye'de ve yurt dışında bazı anketlerde yer aldı. Amerika'da Brooklyn Word Up listesine girdi. Parça ve video klip, dinleyen ve izleyen herkesi etkiliyor.

Önümüzdeki projeniz ne olacak? Bir albüm veya single için dinleyicilerinize yakın zamanlarda verebileceğiniz bir müjdeniz var mı?
Şu an stüdyoda yeni şarkılar hazırlıyorum. Türkiye'den ve yurtdışından bazı sanatçı arkadaşlarımla ortak çalışmalarımız olacak. Sanatçılar kesinleştikten sonra isimlerini açıklayacağım. Ayrıca bu sene dinleyenlerimi güzel sürprizler bekliyor. Azerbaycan, Amerika, Avrupa, Orta Asya'dan isimlerle çalışmalarımız olacak. Müziğimle her zaman yaptığım gibi yine zamanın ilerisinde olmaya çalışacağım.

Bir röportajınızda rap müziğin daha çok düşünceye dayalı bir müzik türü olduğunu ifade etmiştiniz. Rap müziğin dayandığı temeller neler sizce?
Rap müziğin başlangıcındaki en önemli kavramlar özgürlük, barış ve saygıdır. Rap'in temeli bunlardır. Sonrası yazarın kendi duygu, düşünce, ifade biçimi, kültür, yaşadığı toplum, dünya görüşü, birikim ve becerisine bağlıdır. Belli bir konu yoktur. Rap müzikte herkes istediğini yazmakta özgürdür. Çoğu müzik türündeki gibi sadece aşktan bahsetmez. Kolay zannedilir fakat zordur.

Peki rap müzik dinleyicisi için belirli bir profil çizilebilir mi?
Bilinçli dinleyiciler için çizilebilir ama bu kültürü kavrayamamış, yanlış anlamış olan ya da sadece geçici bir heves olarak benimseyenler gerçek dinleyiciyle karıştırılmamalıdır.

Rap müziğin, rock ve pop müzik dünyasına da düetlerle birlikte girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Rap müziğin gündemde daha çok yer alması açısından bu sizce yararlı bir ortaklık mı?
Bunun örnekleri 80'li yıllardan beri var, aslında yeni girmeye başlamadı. Aerosmith ve Run-DMC'nin "Judgement Knight" albümü 90'ların en önemli örneklerindendir. The Roots grubunun bir çok rock ve jazz sanatçısıyla birlikte çalması ve günümüzde bir çok sanatçının rapçilerle ortak çalışmalar yapması, bu durumun sadece rap'in değil diğer müzik türlerinin de yararına olduğunu gösteriyor.

Daha önce de Candan Erçetin, Müslüm Gürses, Sezen Aksu, Mercan Dede gibi isimlerle bir arada ortak çalışmalar yaptınız. Sizinle ortak bir projeye imza atmak isteyenlerde görmek istedikleriniz nelerdir?
Sizin de bildiğiniz gibi bu isimler kendi dallarının en iyileri. Kendileri saygı duyduğum ve bir çok değerli eserler üretmiş sanatçılar. Bu isimlerin albümlerinde yer almam ve onların da benim müziğime saygı duymaları benim için çok önemli.

Sizin de, aynı zamanda rap müziğin de kısa bir zamanda hayran kitlesi büyük oranda genişledi. Siz bu durumu yaptığınız işte ne gibi özelliklerin bulunmasına bağlıyorsunuz?
Açıkçası çok kısa bir zamanda genişlemedi. Yıllardan beri verdiğimiz emeğin sonucu desek daha doğru olur. Şu döneme kadar yaptığım yedi albüm, iki EP, sayısız single ve düet, onlarca derleme, yüzlerce konser, birçok ödül ve basında yer almam bu duruma büyük katkıda bulunmuştur. Ayrıca benim dışımda birçok rapçi de yıllar içerisinde kendi gayretleriyle bu duruma gelinmesine katkıda bulunmuştur.

Rap müzik genel olarak önyargıyla yaklaşılan müzik türlerinden yalnızca biri. Fakat siz yine de hedefe ulaşan isimlerdensiniz. Henüz bu yolun başında olanlara ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Çok okusunlar. Rap müziği araştırıp, iyice öğrensinler. Kaliteli örnekleri takip etsinler. Farklı olmaya çalışsınlar.

www.ttnetmuzik.com.tr
05.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder