23 Nisan 2013 Salı

RÖPORTAJ / Kargo - Gelecekle Randevum Var

Rock müzik dünyasının en başarılı gruplarından Kargo, geçtiğimiz aylarda 20. senesini geride bıraktı. Kargo'nun 20. yılını kutladığı, 1 cover ve 4 düet çalışma dahil olmak üzere toplam 9 şarkının yer aldığı "Gelecekle Randevum Var" albümünde dinleyicileri birbirinden sürpriz isimler karşılıyor. Vega'dan tanıdığımız Deniz Özbey Akyüz ile seslendirdikleri "Beni Bırakma" şarkısının video klibiyle ekranlarda olan Kargo ile son albümü, yenilenen kimliğini ve geride kalan 20 yılı masaya yatırdık.

Gelecekle randevunuzu uzun zamandır bekliyorduk. Öncelikle neden bu kadar uzun bir ara vermeyi tercih ettiniz?
Burak: On dört yıl üst seviyede müzik yaptıktan sonra tekrar yola devam etmek için ciddi bir hazırlık ve Kargo değerini taşıyabilecek bir solist bulmak için son derece hassas bir değerlendirme yaptık.
Selim: Grubun yeni kimlik kazanması ve şarkıların hazır olması zaman aldı. Biz bu arada sürekli çalışıyorduk.

"Gelecekle Randevum Var" albümünün ilk adımları nasıl atıldı? Albüm sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
Burak: İlk önce şarkıların duygusu, anlattıkları ve enerjisi üzerine çalıştık ve bu fikirlerin ışığında düzenleme ve demolar oluşturduk. Bu noktada istediğimiz aşamaya gelen şarkıları stüdyo ortamında daha ciddi kaydettik. Ön kayıt olarak ki gerçekte nasıl olacakları hakkında daha emin olabilelim. Sonuçlar üzerine plak şirketimizin fikirlerini de alarak tekrar değerlendirme yaptık ve repertuvarımızın büyük bölümünü tamamladık. Bu aşamada yurt dışında hazırladığımız bu şarkıları kaydettik. Döndükten sonra tekrar yeni şarkılardan oluşan bir repertuvar çalışması yaparak stüdyoda albümün geri kalan şarkılarını kaydedip mix'leri tamamladık.
Ozan: İlk adımlar benim gruba dahil olmamla beraber başladı. İlk önce herkes bunca zamandır biriktirdiği şarkıları getirdi ve uzunca bir zaman ev çalışması yaparak bu şarkıların nasıl duygular taşıyacağını ortaya çıkarttık. Daha sonra Hem Amerika hem de Türkiye'de şarkıları kaydetmeye başladık. Kayıtlar biraz uzun sürdü çünkü bazı şarkılar daha iyi olsun diye yeniden düzenledik.
Selim: Ozan'ın gruba dahil olmasının ardından birikmiş şarkılarımızla Burak'ın evinde ön çalışmalara başladık. Albümün genel havası ve müzik anlayışı o çalışmalarda ortaya çıktı ve daha sonar stüdyoda demolar kaydettik ve sonra albüm kayıtlarına başladık.

Albüm öncesinde "Kehribar"ı dinleyicilerle buluşturdunuz. Bu şarkıya gelen tepkiler albümü ne yönde etkiledi?
Burak: Pek fazla değil çünkü albümün sadece bir şarkısı ile tüm albümü değerlendirmenin doğru olmayacağını düşünüyorum.
Ozan: "Kehribar"ı çıkardığımızda albümün şarkıları hemen hemen bitmişti. Biz "Kehribar"ı yeni Kargo'nun ön gösterimi veya albümün habercisi olarak düşündük. Bu nedenle o şarkıya gelen olumlu ya da olumsuz tepkiler bizim gittiğimiz yönü değiştirmedi.
Selim: Bu şarkı, albümün habercisiydi. Tepkiler genel olarak olumluydu. Ancak biz, grup kimliğinin oturmasının zaman alacağını biliyorduk. Garipseyenler de olmadı değil ancak yeni müzik anlayışımız iyi tepkiler aldı.

Albümdeki genel atmosfere gelirsek, şarkılar grubun nasıl bir dönemini yansıtıyor?
Burak: Olgun ama enerjik, samimi, sıcak.
Ozan: Tamamen yeni bir dönem bu. Kargo'nun geçmiş tecrübelerini yansıttığı ama yeni bir sesle şarkıların canlandığı bir albüm. Olduğu gibi samimi ve az makyajlı bir albüm.
Selim: Yeni bir dönem ve yeni bir müzikal anlayış olacak. Eski tadımızı terk etmeden bunu başarmak istiyoruz. Grubun dinleyicisi ile daha net ve sıcak bir ilişki kurmak istediği bir dönem diyebiliriz.

Albümdeki tek cover "Bana Yalan Söylediler". Peki bu şarkı albüme nasıl dahil oldu?
Burak: Geçtiğimiz yaz, grubu konserlere ısıtmak amacı ile kısa bir bar programı yapmaya karar verdik ve repertuvara aldık. Provada bas gitaristimiz Ferhat Hasanoğlu ile beraber düzenleme hakkında konuştuk ve ilk çaldığımızda dinlediğiniz hali ile çıktı ortaya. Her yönü ile bize çok uyan bir versiyon oldu çünkü cover yaparken şarkıları oldukları gibi değil kendimize uyan bir şekilde yorumlamayı tercih ediyoruz. Şarkıyı ve Kargo'yu anlatan bir çalışma oldu ve sahnede de çok iyi tepki alınca albüme koyduk.
Ozan: Yaz döneminde konserlere hazırlanırken kendi şarkılarımızın yanında başka şarkılar da çalmak istiyorduk. "Bana Yalan Söylediler" de repertuvara eklenmişti, ancak sahnede bize eşlik eden bas gitaristimiz Ferhat Hasanoğlu ile beraber bu şarkıyı çalışırken ortaya çıkan enerjiden çok etkilendik. Sahnede çaldığımızda ise dinleyiciden gelen tepki inanılmazdı. Sonuçta "Bana Yalan Söylediler" sonradan albüme dahil olarak kendine iyi bir yer edindi.
Selim: Yazın konser çalışmaları içerisinde denediğimiz bir şarkı. Konserde tepkiler çok olumlu olunca albüme koymaya karar verdik. Düzenlemesinde Ferhat Hasaoğlu bize yardımcı oldu.

Bu albüm bol düetli bir albüm olarak karşımıza çıkıyor. Zuhal Olcay, Deniz Özbey Akyüz, Özge Fışkın birliktelikleri nasıl gelişti, kısa kısa bahsedebilir misiniz?
Burak: Değişik, farklı şeyleri denemeyi seviyoruz her zaman. "Beni Bırakma" ve "Akvaryum"da şarkıların ruhuna uyacağına inandık bir renk, enstrüman gibi düşündük. Deniz Özbey Akyüz ve Ömer Ahunbay ile zaten tanışıyorduk ve kendilerine bahsettik. Her ikisinin de şarkıların dramatik yönüne çok yakışacaklarını düşünmüştük. Kabul ettiler ve bizi çok mutlu ettiler, sonuçlar harika oldu. Bu noktada coştuk ve "Kendine İyi Bak" için Özge Fışkın ile ve "Bize Ait" için Zuhal Olcay ile bağlantıya geçtik. Sözler ikili ilişkilerin her iki yönüne de uygun olduğu için bu şarkılarda da düetin yakışacağına inanıyorduk. Onlar da kabul ettiler ve çok güzel bir çalışma oldu. Her birine samimiyetleri, katkıları ve ruhları için çok teşekkür ediyoruz.
Ozan: Albümün çıkış şarkısı "Beni Bırakma" ilk düet düşündüğümüz şarkıydı. Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldık ve "Şarkıların ruhuna uygun biçimde başka seslerle bunları canlandırsak nasıl olur?" diye düşünmeye başladık. "Bize Ait" şarkısında Zuhal Olcay'ın sesi, aşkına sahip çıkan, güçlü bir kadın karakterine çok uydu. Ömer Ahunbay ise "Akvaryum"um ruhuna uygun olarak sanki dış dünyadan gelen bir ses gibi etki yarattı şarkı üzerinde. Özge Fışkın da aynı şekilde sesinin yüksek enerjisiyle bize katkıda bulundu ve ortaya çok renkli şarkılar çıktı.
Selim: İlk olarak bir deneme yapmak istedik. Albümün sözel yapısı buna olanak sağlıyordu. Memnun kalınca başka şarkılarda da olsun istedik. Sanatçı arkadaşlarımız güçlü yorumlarıyla şarkılara renk kattı.

Ömer Ahunbay'ı tanımayanlar için, bir araya gelişiniz ve düetiniz "Akvaryum"dan biraz söz edebilir misiniz?
Burak: Ömer Ahunbay son derece başarılı bir reklamcı ve müzisyendir. Rebel Moves grubunundan tanırsınız. Güçlü, kendine has karakteri ile şarkıya dış ses olarak sağlam bir atmosfer kazandıracağını düşündük. Bu şarkıda yine Rebel Moves'dan Hakan Özer de klavyelerde bize eşlik etti.
Ozan: Ömer Ahunbay müzik ve televizyon dünyası için oldukça önemli işler yapmış bir kişidir. Selim sayesinde bir araya geldik. "Akvaryum", manevi yönü biraz daha ağır basan bir şarkı. Bu nedenle albümdeki diğer şarkılardan farklı bir yerde duruyor.
Selim: Ömer ve Hakan benim eski arkadaşlarım. Onlarla geçmişte uzun bir stüdyo dönemi geçirdik. "Akvaryum" şarkısı Ömer için çok uygundu. Hakan için de aynı şekilde. Ömer ve Hakan'ın kendilerine has özel müzikal kimlikleri var. Sağ olsunlar hemen kabul edip bizimle şarkımızı canlandırdılar.

Kargo bu sene 20. yılını kutluyor. Geriye dönüp baktığınızda Kargo'yu bu 20 yıl içinde "Kargo" yapan etkenler sizce neler oldu?

Burak: Kaliteden ve inandığından ödün vermeyen, müzik için müzik yapan bir grup.
Selim: Dinleyicimiz ve bizim kararlı müzik yapma tutkumuz.

Grup olarak gelecekle randevunuz olsaydı, hangi hedeflerinizin gerçekleşmiş olmasını isterdiniz?
Burak: Müzikal açıdan hedeflerimizi gerçekleştirdik bu albümde. Artık bol bol konser vermek, yollarda olmak hep ve en sevdiğimiz, beklediğimiz bundan sonra.
Ozan: Hedeflediklerimizin gerçekleşeceğini biliyorum, bu hedefleri dile getirirsem sonrası için motivasyonumuz bozulur. O nedenle şimdilik bana kalsın, bir sonraki röportajda nelerin gerçekleştiğini söylerim.
Selim: Kendime sürekli hedef koymayı sevdiğim için benim gelecekle randevum bitmez.

Dönem dönem grup içinde bazı değişimler oldu, peki sizce Kargo istikrarını nasıl korudu?
Burak: Müzik yapma ve konser verme tutkusuyla. Her zaman arkasında duracağımız işler yaptık. Demek doğru şeyler yapmışız ki sonuçta dinleyiciler takdir etmiş.
Selim: Kafamızda müzik yapmak ve Kargo'yu yaşatmak olduğu sürece istikrar sağlamak zor olmuyor.

Mirkelam & Kargo projesi devam edecek mi?
Burak: Önümüzdeki dönemde böyle bir proje planlarımızda yok.
Selim: O tek albümlük bir projeydi ve bitti.

www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder