30 Haziran 2011 Perşembe

RÖPORTAJ / Hüseyin Karadayı - Hüseyin Karadayı Collection

Yaptığı albümlerle ve içinde bulunduğu çalışmalarla DJ'lik mesleğine farklı bir bakış getiren ve Türkiye'nin ilk DJ- prodüktör ünvanına sahip olan, dans müziğinin sevilen isimlerinden Hüseyin Karadayı, son olarak yayınladığı altı albümünde yer alan toplam seksenüç şarkının bulunduğu "Hüseyin Karadayı Collection" ile yine iddialı bir çalışmaya imza attı. Hüseyin Karadayı ile son albümü, yeni projeleri ve Türkiye'de dans müziğinin seyri üzerine konuştuk.

2005 yılından bugüne kadar çıkarmış olduğunuz 6 albümde yer alan 83 şarkıyı tek bir albümde toplayarak "Hüseyin Karadayı Collection"ı yayınladınız. Peki bu fikir nasıl oluştu?
Türkiye'de ilk defa DJ ve prodüktör kavramını ortaya çıkaran 2005 yılındaki "My Imagination" ve 2006 yılındaki "Miracles" ilk proje albümleri başta olmak üzere diğer albümlerimi kapsayan, yine bir ilki gerçekleştiren, Türkiye'nin ilk "DJ Collection" albümünü müzikseverlerle buluşturmak istedik.

Hem DJ hem de prodüktör olarak, sizi diğer projelerden ve DJ'lerden ayıran en belirgin özellikler ve bu durumun size getirileri nelerdir?
Mesleğimi önemsiyorum. Sektördeki en iyi markalarla çalışıyorum ve profesyonellikten ödün vermiyorum. Her şeye yeni projelerle, yeni bakışlar ve yeni anlayışlar sunuyorum. Dolayısıyla beni takip edenlerin beklentisi de büyük oluyor.

Türkiye'de kendi albümlerinin prodüktörlüğünü yapan, kliplerini çeken ve konserlerini veren ilk prodüktör DJ'i sizsiniz. Peki bu sürece nasıl geldiniz?
1995 yılından 2004 yılına kadar özel bir radyodaki tecrübelerimle birlikte aynı dönemlerde İstanbul'un popüler mekanlarında DJ'lik yaptım. Dünyada müzik yapmayı bilen DJ'ler kendi anlayışları ile müzik listelerine hit şarkılar yapmaya başlamışlardır. Albümleri ile listelerde en üst sıradaydılar ve müzik sektörünün önemli markaları olup, şehir şehir ülke ülke konser veriyorlardı. Yurtdışında 20 sene önce yaygınlaşmış olan bir kavramdı. Türkiye'de ise 2000'li yılların başında DJ'ler mekanların içinde görünmez kahramanlardı ve tek tük bazı pop albümlerindeki remixlerine isimleri bile yazılmıyordu. İlk albümü çıkarmadan önce birkaç önemli albümde remix'lerim çok ilgi gördü ve hemen ardından kendi stüdyomda müzikal anlayışımı ve DJ mantığımı aktardığım 13 şarkılık bir albüm hazırladım. İlk defa müzik sektöründe bir DJ albümü boy göstermeye başlamıştı. Radyolar ve basın ilgi göstermişti. Ardından durmadan 2006 yılında "Miracles" albümünü hazırladım ve proje bir pop albümü kadar büyük ilgi gördü.

Albümün kapak tasarımı nasıl oluştu? Fikir kime aitti?
Tasarım fikri Özgür Aras'tan çıktı. Altı albümde ayrı ayrı yenilikçi tasarımlar çalışılmıştı. "Collection"da akla gelmemiş çarpıcı ve aynı zamanda sektörde yapılmamış bir animasyon kapak yapılmış oldu. Kapakta Özgür ile birlikte grafik tasarımını hazırlayan Ebru Eryener'in de katkısı çok önemlidir.

Yeni şarkılardan oluşan bir albüm için çalışmalara başladınız mı? Yeni albümünüzde bizleri neler bekliyor?
2011 yaz mevsimi için bir albüm hazırlıyorum. Sürpriz şarkılar ve sürpriz isimler yer alacak.

Eski şarkıların yeni versiyonlarını yapıyorsunuz. Peki bu şarkıları neye göre seçiyorsunuz?
Eski şarkılar samimi ve gerçek duygular ile yazılmış sözler ve müzikler barındırıyor. Güfteleri çok iyi. Cover şarkıları yeniden düzenlemek, yeniden doğurabilmek ince iş. Yeni yorumcu ve yeni müzik anlayışıyla yepyeni bir şarkı doğuyor. Günden güne müzik anlayışının geliştiği bu dönemde raflarda dinlenmeyip unutulmaya bırakılmış bu güzel şarkıları yeni nesile DJ mantığı ile dinletmekten keyif alıyorum. Yapması kolay değil. Doğru ritim ve sesler kullanarak doğru şarkıcıya yorumlattığınızda ilgi görebiliyor. Cover müzikleri dünyada en çok DJ'ler gündeme getiriyor.

"Fresh" albümünüzde bazı ünlü isimler de size eşlik etmişti. Bu isimleri neye göre seçtiniz, nasıl bir araya geldiniz?
Her albümümde güçlü yorumcularla, ünlü isimlerle çalıştım. DJ'ler güçlü yoruma önem verirler. Vokal kısmı benim için çok önemlidir ki müziğinize etkisi olsun. Mesleğinizde önemliyseniz tanımadığınız kişilerle zaman içinde mıknatıs gibi yaklaşarak müzik adına projeler yapıyorsunuz.

Türkiye'de elektronik ve dans müziği sizce nasıl bir gelişme kaydediyor?
Elektronik müzik, alakası olmayan insanlar tarafından yorumlanıyor. Remix, cover vs. bir çok kavram birbirine karışmış durumda. Ülkemizdeki dans müziği mantığının ortası yok. Ya batının altında ya da pop müzikten bozma garip bir anlayış var. Bu geçiş sürecinde profesyonel hazırlanmış birçok DJ projesine destek verilmeli. Alternatif dans müziği tarzlarına da gerek albümlerinde veya yapılan remixlerle de destek verilmeli.

Bugüne kadar pek çok şarkıya yeniden hayat verdiniz. Peki sizin için en özel şarkı hangisi oldu?
"Miracles" ülkemizdeki tüm yabanci ve Türkce yayını yapan radyolarda, tüm gece kulüplerinde ve aynı zamanda Yunanistan, Rusya, Balkan ve Arap ülkelerindeki müzik ve gece kulüplerinin listelerine girmiş ilk DJ prodüksiyonudur.

www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder