1 Ekim 2012 Pazartesi

RÖPORTAJ / Aydilge - Kaçsam Ege'ye

Son günlerde "Kaçsam Ege'ye" şarkısıyla müzikseverlerin beğenisini toplayan Aydilge, dopdolu kariyerine; üç albüm, dört single, yazarı olduğu üç kitap, dergi editörlüğü, radyo programcılığı ve birçok sosyal sorumluluk projesi sığdırdı. Müzikal çizgisinden ve duruşundan bir an bile ödün vermeden, müzik dünyasındaki yolunda emin adımlarla ilerleyen Aydilge, tüm samimiyetiyle sorularımızı yanıtladı.

Şu sıralar "Kaçsam Ege'ye" adlı single çalışmanızla müzik gündemindesiniz. Öncelikle bu şarkı nasıl ortaya çıktı biraz bahsedebilir misiniz? Hepimiz bir şeylerden kaçmak isteriz. Okuldan, işten, zaman zaman ailemizden bile... Hatta büyüklerimiz hep şöyle demez mi? "Bir emekli olayım da Ege'ye yerleşeyim, hayatımı yaşayayım". Ama bazı şeyleri hep yapacağım deyip yapamadığımız da olur. Aslında bu biraz, insanları hayallerini gerçekleştirme konusunda kışkırtan bir şarkı. "Hayatımı yaşayacağım" deme, git ve yaşa diyor! Kafayı değiştirmedikten sonra, nereye kaçarsan kaç, içindeki sıkıntıdan kurtulamayacağını da söylüyor bir yandan. Kafanızı taktığınız şey, her yere sizinle gelir, Ege'ye kaçsan ne fayda?

Bir Sezen Aksu klasiği olan "Sorma" da geçtiğimiz aylarda sizin yorumunuzla tekrar hayat bulmuştu. Biz de sizden ilk defa bir cover çalışması duymuş olduk. Bu şarkıyı tercih etmenizin sebepleri nelerdi? Evet, aşık insana sorulmaz ne haldesin diye çünkü istese de anlatamaz, anlatsa da kimse anlayamaz... Ama işin içine müzik girdi mi, insanın kalbine dokunuverir notalar... Ve dile gelmeyen duygular, göğüs kafesinden boşalırlar. İnsanın içini titreten şarkıların yazarı Sezen Aksu'nun "Sorma"sı da buna örnektir. Benim için de anlamı bambaşka bir yerdedir. Hep şuna inanmışımdır, öldüreceklerse güzel öldürmeli insanlar aşkı. Nazikçe, acıtmadan. Beceriksizce yok saymadan, incitmekten zevk almadan. Nefret ettirmek en kolayı. Kolaya kaçmadan, nazikçe çıkmalı insan bir başkasının ruhundan. "Sorma"yı stüdyoda okurken hep bu düşünce dönüyordu aklımda ve içinde kor kor ateşler yansa da, acısını kendi içinde yaşayan gururlu bir kadın?

Son üç çalışmanızı single olarak yayımladınız. Bu single çalışmalarının ardından albüm hazırlıklarınızda son durum nedir? Ben çok tez canlı ve sabırsız bir insanım. Aslında single işi tam bana göre. Hemen yap ve çıkart! Albüm artık satın alınmadığı için, insanlar sadece klip şarkılarını takip ediyor ne yazık ki ve diğer şarkılara yazık oluyor. Oysa single çıkarınca bu sorun ortadan kalkıyor. Yine de albümün değeri ve yeri bende ayrı. Beni bir şarkılık değil, her şarkımla seven insanları tatmin edecek olan şey tam bir albümdür. O yüzden 2013'e albüm geliyor. Çalışmalar hızla devam ediyor. Ekibimde her zaman olduğu gibi Alen Konakoğlu ve Cem Sarıoğlu da yanı başımda.

Albümde düet veya cover gibi farklı sürprizleriniz olacak mı? Repertuvarda belirlenmiş olan şarkılarınız var mı? Albüm çalışmaları, yine Alen Konakoğlu'nun stüdyosunda devam ediyor. Şu anda yine tüm söz ve besteler bana ait. Henüz bir cover ya da düet düşüncem yok çünkü böyle şeylerin planlandığı zaman samimi olmadığını düşünüyorum ama bir anda yükseldiğim bir parça olur, cover'ını yapmak istersem, elbette yaparım.

Şubat 2012'de Amerika'nın bir müzik sitesinde düzenlenen yarışmada "Geri Dönmem" adlı şarkınızla birincilik kazandınız. Bu yarışmadan biraz söz eder misiniz? Nasıl dahil oldunuz, bu süreç sizin için nasıl bir deneyimdi? "Kilit" albümünün en sevilen kliplerinden biriydi "Geri Dönmem". Dünyanın farklı ülkelerinden müzisyenlerin kıyasıya rekabet ettiği bir yarışma bu. Amerika'nın önemli prodüktörleri tarafından elenen yarışmacılar, son üç turda halk oylamasına tabi tutuluyor. Her üç aşamayı da önde bitirdik ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen oylarla tüm rakipleri geride bırakıp birinci olduk. Hem çok şaşırdım hem de çok mutlu oldum. Ardından bu başarı nedeniyle, İngiliz "Amaze" dergisine de kapak oldum. Derginin iki sayfasında da yarışma ve benle ilgili Amaze editörlerinin yazdığı bir makale bulunuyor.

Özellikle hareketli şarkılarınız kısa sürede müzik listelerinde üst sıralardaki yerini alıyor. Tercihlerinizi genelde hareketli şarkılardan yana yapmanızın sebebi nedir? Rock müzikteki isyan bile şekil değiştirip, ağlayan, mızmızlanan bir kabullenişe dönüştü. Çünkü ne kadar az isyankar, ne kadar ağlak bir toplum olursak, var olan düzen de o kadar rahat devam eder yoluna. Ben dinleyiciyi ağlatarak uyutmak değil, uyandırmak, harekete geçirmek istiyorum.

Müziğin yanı sıra çok aktif bir yaşantınız var. Bir dergide editörlük yapıyorsunuz, radyo programınız var ve geçtiğimiz yıl dördüncü kitabınızı yayımladınız. Önümüzdeki günlerde tüm bu saydıklarımıza yeni sürprizler de eklenecek mi? Gelecekte ne gibi çalışmalar göreceğiz sizden? Dergi editörlüğüm ve radyo programım devam ediyor. Dileyenler her Perşembe 22.00-24.00 arası canlı yayında dinleyebilirler. Onun dışında yeni kitabımı da yazmakla meşgulüm. Bende sürpriz bitmez zaten. Yaşam beni çok zor tatmin ettiği için yeni işlerin peşinde koşmazsam ölürüm. Bir abartı cümlesi değil! (Gülüyor).

Çevrenizde neler enerjinizi arttırır? Üretimlerinizi besleyen etkenler nelerdir? Deli olmam! "Deli misin?" diye çok sordular bana. İlkokulda öğretmenimin zorladığı şiiri değil kendi yazdığım şiiri okuduğumda; lisede herkesin aşık olduğu çocukla çıkmayı reddedip, popüler kız olmayı kaçırdığımda; üniversitede Amerika'da kazandığım bursu geri çevirip müzik yapmayı seçtiğimde hep sordular, "Deli misin?" diye. Evet, deliyim! Dengeli ve düzgün olma bahanesinin altında yaşama karşı korkaklığını gizlemeye çalışan "normal"lerin ötekileştirdiği biriyim. Simulasyon gülümsemeler, protez benlikler, yama kişilikler takmadan yaşamaya çalışan, akıllı bir deliyim ve bu sayede besleniyorum.

Müzik dünyasına adım attığınız ilk günden bu yana müziğinizde, duruşunuzda, ekibinizde veya imajınızda herhangi bir değişiklik yapma ihtiyacı duymadınız. Değişim sizin için ne ifade ediyor? Yaratıcılığın sınırları öyle dar ki bu ülkede, pek çok müzisyen küçük beden dolaşmak zorunda kalıyor. Ya da büyük hayaller dikip, giyecek insan bulamıyorlar. O yüzden panik halinde "Onu mu yapayım, bu imaja mı bürüneyim?" diye oradan oraya zıplayabiliyorlar. Kimseyi suçlamıyorum. Değişim en güzel şeydir, samimi olduktan sonra. Benim sınırım samimiyettir.

Müzik dünyasındaki gelişmeleri takip eden bir sanatçı olarak, dijital müzik platformlarının sektöre ne gibi katkıları olduğunu düşünüyorsunuz? Bence çok büyük bir katkısı var çünkü artık sanatçıların tek dayanak noktası yasal dijital platformlar. Müzik şekil değiştiriyor. Artık CD satılmıyor ve buna hızlı bir şekilde adapte olunması lazım. O yüzden dijital platformlar yeni müzik sektörünün mihenk taşıdır.

www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder