29 Mart 2011 Salı

RÖPORTAJ / Cartel - Bugünkü Neşen Cartel'den

Almanya'da Karakan, Cinai Şebeke ve Erci E'nin bir araya gelmesiyle 1995 yılında bir proje grubu olarak ortaya çıkan rap grubu Cartel, ertesi sene yayımladıkları ve grubun adını taşıyan ilk albümleriyle Türkiye'de bomba etkisi yarattı. "Evdeki Ses" ve "Cartel" şarkılarıyla geniş bir kitleye isimlerini duyuyarak, 90'lı yıllara damgasını vuran Cartel, kısa bir süre sonra yollarını ayırdı. Grubun ismi, maNga'nın 2009 yılında yayımladığı "Şehr-i Hüzün" albümündeki Cartel üyelerinden Alper Ağa ile düet yaptığı "Evdeki Ses" ile tekrar anılmaya başladı. Tekrar bir araya gelen grup, geçtiğimiz günlerde tam 16 yıllık bir aranın ardından on iki şarkının yer aldığı yeni albümleri "Bugünkü Neşen Cartel'den" ile müzikseverlerle buluştu. Cartel üyeleri 16 yıl içinde yaşadıkları değişimi, hala içlerinde taşıdıkları heyecanı ve yeni albümlerini Avea Müzik'e anlattı.

16 yıl sonra tekrar albüm hazırlıkları yaparken nasıl bir süreç geçirdiniz? Sizi bu kadar uzun süre sonra bile tekrar albüm yapmaya iten nedenler neler oldu?
Tekrar bir Cartel albümü yapmayı uzun zamandır düşünüyorduk. "Cartel" adı altında yeni bir albüm çıkarabilmek için eski menajerimizden Cartel ismi haklarını geri almamız gerekiyordu. Bu olay uzun zaman aldı. Onun dışında farklı farklı şehirlerde yaşamamız da iletişim ve bir araya gelmek konularında yorucu oldu ve zaman aldı. Tekrar bir Cartel albümü yapmak her zaman içimizdeki hevesti.

Albüm çalışmalarınızı yaparken Türkiye'nin müzik piyasasındaki son durumu ve dinleyicilerin beğenilerini biliyor ve takip ediyor muydunuz?
Uzaktan mümkün oldugu kadar takip ediyoruz. Türkiye'nin müzik piyasası zor şartlara rağmen çok aktif ve renkli. Çok sayıda konserler oluyor ve albümler çıkıyor. Biz albümü yaparken daha çok Cartel'in bugünkü zevkini yansıtmaya çalıştık. Ortamdaki müziklerden ve sanatçılardan çok etkilenmeden Cartel'in yeni müzik rengini bulmaya çalıştık.

"Bugünkü Neşen Cartel'den" albümüne baktığımızda, kendinizde ve müziğinizde nelerin değiştiğini görüyorsunuz?
Cartel'in müziği artık daha geniş bir bakış açısına sahip. Yani hip hop sınırlarını aştık. Çok farklı müzik tarzlarıyla birleşen rap şarkıları var albümde. Cartel'in tipik ruhu hala belli oluyor ama daha çok "müzik" yapıyoruz diye girdik çalışmalara. Sadece hip hop albümü yapmak için değil.

Müzikal çeşitliliğiyle göze çarpan ikinci albümünüz, Cartel dinleyicilerinin ne gibi tepki ve yorumlarını alıyor?
Şu ana kadar tepkiler çok pozitif. İnsanların zevki ayrı ayrı, albümü herkes sevecek diye yola çıkmadık. Bu müzik işinde zaten mümkün değil. Bir çok dinleyici eski Cartel'in aynısını bekleyerek bu albümde şaşırabilir. Bunu önceden de düşünmüştük. Bugün zevkimiz neyse, albümde de onu yansıtmaya çalıştık. Eski albümün tekrarı olsun istemedik.

İlk albümünüzün yarattığı bomba etkisini düşündüğünüz zaman, ikinci albüm hazırlıklarını yaparken bu başarıyı daha yukarı taşımak adına endişeler yaşadınız mı?
Eski albümün etkisinin aynısının olmayacağını önceden biliyorduk çünkü 15 sene içerisinde müzik piyasası, ortam, dinleyicinin bakış açısı çok değişti. Eskiden yaşadığımız patlama gibi başarılar artık neredeyse yok. Hangi sanatçı olursa olsun aynı durum geçerli. Artık eskisi gibi bütün ülke bir albümün, parçanın ya da sanatçının üzerinde yoğunlaşmıyor.

Eskiden bir proje grubuydunuz şimdi ise tam anlamıyla bir "grup" olarak karşımıza çıkıyorsunuz. Grubu tekrar bir araya getiren ve birlikte tutan etkenler ne oldu?
Evet, bu defa proje gibi değil tek bir grup olarak albümü yaptık. Mesela bu albümde her birimiz her parçada söylüyor. Karakan, Erci E, Cinai Şebeke olarak ayırmadık. Bizi birlikte tutan müzik sevgisi bir yana, ilk albümde yaşadığımız heyecanlı, stresli ama umduğumuzdan çok daha başarılı geçen iki sene. O zaman bu elemanlar birlikte hayatlarının belki de en ilginç zamanını kaynaşmış olarak beraber geçirdi. Bu durumun bağlayıcı etkisi var tabii ki.

Bu süreçte gruptan ayrılan elemanlar da oldu. Bu durumun müziğinize ne gibi yansımaları oldu?
Bu durum müziğin şeklini çok etkilemedi. Şu anki albümün alt yapıları ve tarzı, gruba devam eden beş Cartel üyesinin ortak bir kararı olarak seçildi. Her birimizin zevki, bu albümde yerini buldu.

İlk albümünüzdeki duruş ve tavrınız, bazı sosyal içerikli şarkılarınızda tepki olarak dile geldi. Bu albümde Cartel grubu olarak dinleyicilerinize neler anlatıyorsunuz?
İlk albümden bugüne 15 sene geçti. Haliyle olgunlaştık, düşüncelerimiz ve zevklerimiz de olgunlaştı. Bu albümde şu an içimizden neler geçiyorsa, dinleyicilere de onları anlattık.

"Bir Oluruz" şarkısından yola çıkarak yepyeni bir şarkı ortaya çıkardınız. Bu fikir nasıl doğdu?
"Bir Oluruz" şarkısı baştan beri bizim ilk çıkışımız için planladığımız bir şarkı değildi. Albümün parçaları bittikten sonra "Bir Oluruz"un iyi bir çıkış şarkısı olabileceğini düşündük. Konu ve müzik olarak Cartel'in geri dönüşünü anlatıyor ve Cartel'in tipik havasını taşıyor. Bu nedenle de böyle bir karar verdik.

"Evdeki Ses" şarkısıyla başlayan maNga-Cartel iş birliği nasıl doğdu? maNga üyelerinin, size ne gibi destekleri oldu?
maNga, konserlerinde uzun zamandan beri "Evdeki Ses" şarkısını çalıyordu. Yeni albümlerinde bu şarkının da olmasını istediler. Bu nedenle izin almak için Karakan ile bağlantıya geçtiler. İki grup arasında, oradan başlayan ve bugüne kadar devam eden bir dostluk söz konusu. İki grubun arkadaşlıkları en güzel destek. Birlikte bazı şarkılarda fikir alışverişleri, Alper Ağa'nın Evdeki Ses'te maNga'ya konuk olması, Ferman'ın "Bugünkü Neşen Cartel'den" albümünde "Sen" şarkısındaki düeti, Cem'in "Gang Bang" isimli şarkımızda bas gitar çalması, konserlerimizdeki sürpriz katılımları... Bunların hepsi destek.

Albümde Efsun ile gerçekleştirdiğiniz bir düetiniz var. Bu ortaklık nasıl oluştu?
Efsun albümümüzdeki tek bayan vokal. Çok da yakıştı. Prödüktörümüz Haluk Kurosman'ın fikriydi ve bizim de çok hoşumuza gitti. Efsun da şu sıralar yeni albümüyle cok başarılı bir isim.

Yıllar sonra İstanbul'da tekrar sahne aldınız. Tekrar sahnede olmak sizlere neler hissettirdi?
Çok keyifli geçti. İnsanlarin bunca yıl sonra bile inanılmaz ilgisi ve desteği bizleri çok şaşırttı, çok mutlu olduk.

www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder