17 Mayıs 2010 Pazartesi

RÖPORTAJ / Grup Hepsi - Geri Dönüşüm

Geçtiğimiz aylarda dördüncü stüdyo albümü "Geri Dönüşüm"ü yayınlayan Grup Hepsi, bu hafta Avea Müzik sayfalarında konuğumuz oldu. Soner Sarıkabadayı, Burak Ekinil, Şebnem Özberk, Erkin Arslan, Pınar Andı, Mehmet Andiçen gibi isimlerin şarkılarını seslendiren Hepsi kızları, grup üyelerinden Cemre'nin de iki şarkısına albümde yer verdi. Sevilen grupla, yeni albümleri "Geri Dönüşüm"ü ve gelecek projelerini konuştuk.

"Geri Dönüşüm" üç kişi olarak çıkardığınız ilk albüm olma özelliğini taşıyor. Siz bu albümü müzik kariyerinizde nasıl bir yere koyuyorsunuz?
Bu albümün bizdeki yeri ayrı. Çünkü dediğiniz gibi birçok ilklerin olduğu bir albüm. "Geri Dönüşüm" albümünde, Hepsi kızları hayattan almış oldukları dersler sayesinde yenilendi ve bu değişimi herkes fark edecek.

"Geri Dönüşüm" konsepti nasıl belirlendi? Bu konsept neyi amaçlıyor biraz bahseder misiniz?
Yaşadığımız dünyada hiçbir madde sınırsız değil. Oksijen alabilmek, çevre kirliliğini önleyebilmek, doğayı korumak adına birey olarak hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Grup Hepsi olarak kuruluşumuzdan bu güne, birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldık. Fakat bunları hiçbir zaman dile getirmedik. Her şey bu kadar hızlı tüketilirken, birey olarak yaptıklarımızın dışında biz de bu albümle, en azından yapacağımız röportajlarla ve geri dönüşüm ikonunu basılı malzemelerde, kıyafetlerimizde kullanıp, bunu unutmamamız gerektiğinin altını çizmek istedik. Bizi seven kitleye, bizimle büyüyen gençliğe bir mesaj verip geri dönüşümü bir şekilde hatırlatmak istedik.

Albümle beraber hayatınızda ne gibi yenilikler oldu?
"Geri Dönüşüm" albümü birçok ilki barındırıyor. Biraz önce de sözünü ettiğimiz gibi üç kişi olarak çıkardığımız ilk albümümüz. Bu albümde ilk kez içimizden birinin (Cemre) sözü ve bestesi olan iki şarkı yer almakta. Bir başka ilk ise albümün kartonetinin 96 sayfalık bir dergi şeklinde hazırlanması. Geri dönüşebilecek materyallerden oluşan keyifli kıyafetlerimizi de unutmamak gerek. Bunların hepsi bizi heyecanlandıran yenilikler oldu. En önemlisi de bizi seven ve takip eden kitlemize, geri dönüşümün önemini bir kez daha hatırlatmak. Albümümüz henüz yeni. Bundan sonraki yenilikleri de hep beraber göreceğiz.

"Geri Dönüşüm"de genel olarak şarkı sözlerine bakıldığında daha olgun bir duruş sergilediğiniz göze çarpıyor. Bu, dinleyici kitlenizi daha genişletmek adına yapılan bir tercih miydi?
Özellikle yapmış olduğumuz bir şey değil. Doğal olarak olgunlaşmamızın bir yansıması bu. Tabi ki biz de büyüdük ve kitlemiz de bizimle beraber büyüyor. Çizgimizi bozmadan, müziğimize yeni eklemeler yaparak karşınızdayız.

Albümde Cemre'nin de iki şarkısına rastlıyoruz. Artık daha çok sizden bir şeyler mi sunmak istiyorsunuz?
Aslında Cemre bizim albümümüz için yapmamıştı bu besteleri. Fakat biz dinlediğimizde "Tamamdır, albüme alıyoruz" dedik ve aldık. Elbette ki bundan sonra da yeteneklerimizi kendi projelerimizde kullanmaktan çekinmeyiz.

Biraz önce bahsettiğiniz gibi, Türkiye'de bir ilke imza atarak albümünüzle beraber içeriği size ait olan bir dergi de çıkardınız. Bu fikir nasıl oluştu, süreç nasıl ilerledi?
Dergi fikri kendi aramızda sık sık konuştuğumuz bir konuydu. Yapımcımız Ahmet Çelenk, projeye bir faklılık katmak adına albümü dergi ile birlikte çıkarmaya karar verdi. Derginin içeriğinde; albüm aşamasında yaşadıklarımız, fotoğraf ve klip çekimlerinde yaşananlar, albümde emeği geçenlerle yaptığımız röportajlar var. Ayrıca bir de sevgili Beyazıt Öztürk'ün bizimle yaptığı özel bir röportaj yer almakta.

Grup Hepsi'yi eskiden beri "kalkanları olan, feminist ve güçlü kadın" imajı veren şarkı sözleri ile tanıyoruz. "Geri Dönüşüm"de de sözlerin bu özelliği ağır basıyor. Bu, bilinçli olarak şarkılarınızda yer vermek istediğiniz bir özellik mi?
Aslında haklısınız. Siz söyleyince biz de farkına vardık. Özellikle böyle bir imaj çizmeye çalışmadık ama kendiliğinden oluvermiş.

Kliplerinizde genelde Süleyman Yüksel imzası bulunuyor. Bu istikrarı nasıl yakaladınız? İkinci video klip için hazırlıklarınız başladı mı?
Süleyman Yüksel ile çok iyi bir frekans yakaladık. Bizi çok iyi anlıyor ve istediğimizi veriyor. "Yeter" video klibimiz ile beraber Süleyman ile sekizinci çalışmamızı yapmış olduk. İkinci klibimizin de planlamasını yapıyoruz, çok yakında sizinle buluşacak.

Müzik dinleyicisinin yakından tanıdığı "Fame" şarkısı yeni bir düzenleme ile "Unutma" olarak karşımıza çıkıyor. Cover yapacağınız şarkıları neye göre seçiyorsunuz?
"Fame"in bizdeki yeri çok ayrı aslında. Bundan 10 sene önce ilk sahneye çıktığımızda söylediğimiz bir parçaydı. Şimdi menajerimiz Şebnem Özberk'in yazdığı sözler ve yeni düzenleme ile bu albümümüzde yer vermek istedik.

Bu şarkıyı seslendirmiş olmanızı, yakın zamanda bir müzikal projesinde yer alabileceğinizin sinyali gibi algılayabilir miyiz?
Kesinlikle evet!

2010 yılı içinde Grup Hepsi'yi nasıl projelerde görebileceğiz?
Her zamanki gibi yurt içi ve yurt dışında konserlerimiz olacak. Bunun yanı sıra bir müzikli oyun sergileyeceğiz ve daha birçok sürprizlerle hep birlikte olacağız. Şimdi söylersek sürpriz olmaz değil mi?

Dijital müzik platformlarının siz sanatçılara ne gibi getirileri olduğunu düşünüyorsunuz? Bu portallar hakkında neler düşünüyorsunuz?
İnternet dünyasının bu kadar ilerlemiş olduğu bir dönemde, dijital platformların korsanla mücadele edebilmek adına en büyük destekçisi olduğunu düşünüyoruz. Dijital platformlar müzikseverlere, albüm içinden istediği şarkıyı istediği zamanda dinleyebilme ve indirebilme imkanı sağlamaktadır. Bu sayede hem besteci ve söz yazarlarının, hem de biz sanatçıların ve yapımcıların internet üzerinden kazanç sağlamasına imkan veriyor.

17.05.2010
www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder