12 Kasım 2009 Perşembe

Atiye - Atiye

2007 senesinde ilk albümü "Gözyaşlarım"ı henüz 17 yaşındayken piyasaya süren Atiye, kendi adını taşıyan ikinci albümü ile başarı basamaklarını tek tek tırmanıyor olmanın heyecanını yaşıyor. 1988'de Bremen'de doğan ve bugüne dek birçok Avrupa ülkesinde yaşamış olan Atiye; aldığı dans dersleri ile jazz, modern, bale, hip hop koreografileri yapıyor. Henüz 5 yaşındayken darbuka ve piyano çalmaya başlayan Atiye, albümde birçok söz ve müziğe de kendi imzasını atmış. İkinci albümünün çıkış şarkısı "Muamma" ve sonrasında gelen "Salla" ile hem farklı müziği ve ses rengi, hem de dansları ile dikkatleri üzerine çeken güzel şarkıcı şimdi de MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde "En İyi Türk Sanatçı" seçilmek için yarışıyor.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde "Avrupa'nın En İyi Sanatçısı" kategorisinde Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanırsanız sizden nasıl bir performans göreceğiz?
Eğer buradaki oylamayı kazanırsam "En İyi Türk Sanatçı" ünvanını almış oluyorum. Ondan sonra bir de Avrupa'daki oylama var. Onda da Türkiye'nin ismini öne geçirmek için hayranlarımın desteğiyle elimden geleni yapacağım. Kazanırsak ödül gecesi sahnede bütün enerjimi, heyecanımı yansıtacak bir performans sunmayı umuyorum.

Değişik ülkelerde yaşamanın getirdiği farklı kültürlerin zenginliğini müziğinize nasıl yansıtıyorsunuz?
Bu ister istemez müziğime işliyor. Sonuçta çıkış şarkım "Don't Think" de, yeni albümün ilk şarkısı "Muamma" da oryantal esintiler taşıyan ama modern düzenlenmiş şarkılar. Hayatım boyunca hem yurtdışında hem Türkiye'de zaman geçirdiğim için etrafımda duyduğum, gördüğüm kültür şarkılarda ortaya çıkıyor. Tabi bu durumun müziği tekdüze yapmasından kaçınmak lazım. Bu yüzden albümde reggae tınılarına kadar uzanıyorum.

Siz günlük hayatınızda kimleri dinliyorsunuz? Müziğini örnek aldığınız isimler var mı?
Michael Jackson en büyük idollerimden biri. Sade, Moby, Coldplay ve Saint Germain severek dinlediğim diğer isimler.

Henüz 20 yaşında çok genç bir müzisyensiniz. Sizi hem müziğiniz hem de atacağınız adımlar konusunda olumlu anlamda en çok kimler yönlendiriyor?
Öncelikle dinleyicilere iyi bir şeyler sunma isteğim yönlendiriyor beni. Özenerek yapılmamış bir işle anılmak istemem. Onun haricinde plak şirketimin ve menajerlik şirketimin, hatta beraber çalıştığım müzisyenlerin de fikirleri benim için çok önemli.

Müzik ve dans çocukluğunuzdan beri hayatınızdaydı. ABD ve birçok Avrupa ülkesinde yaşadınız. Bu çıkışı neden Türkiye'de gerçekleştirmek istediniz?
Hayallerimde öncelikle burada başarılı olmak vardı. Tüm dünyada başarılar kazanmak isterim ama bugün geldiğim yere bakarsak herhalde burada çıkış yapmak doğru bir başlangıç olmuş.

"En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı" ödülü aldınız, şimdi de Avrupa Müzik Ödülleri'ne aday oldunuz. Bu başarıyı bekliyor muydunuz, neler hissediyorsunuz?
Hayal ediyordum. Özenli bir iş yaptıktan sonra da hayal ettiklerinizin gerçekleşmemesi için bir sebep yok. Mutluyum bugün burada olduğum için, çok minnettarım. Üstelik daha fazlasını başarmak için de çok hevesliyim. Tembelleşmeye hiç niyetim yok.

"Atiye" aslında sizin ikinci albümünüz. Sizce bu çıkışı ikinci albümde yakalamış olmanızın nedeni neydi?
Bunu en iyi dinleyici bilir sanırım. Sırf "çıkış yapma" meselesini düşünürsek ilk albümde de bunu bana layık gördüler. Ancak bu albümde "Salla"nın bulunması, bir de herhalde zamanın doğru olması böyle büyük bir ilgiyi de beraberinde getirdi.

Albümün üçüncü video klibini hangi şarkınıza çekmeyi düşünüyorsunuz?
Teoman'la beraber söylediğimiz "Kal" şarkısına.

Teoman ile düet yapma fikri nasıl oluştu, nasıl bir araya geldiniz?
Albüm çalışmalarının sonuna doğruydu. "Kal"ı aslında yazmış ve kaydetmiştik ama bu fikir İskender Paydaş'tan çıktı. Benim müzik türümden farklı bir türde bir sanatçıyla düet yapmamı önerdi. Benim de çok hoşuma gitti. Teoman şarkıyı dinleyip sevince bir araya gelip kaydettik.

Albümünüzde İskender Paydaş, Murat Çekem, Nazan Öncel gibi Türk pop müziğinin önemli isimleriyle çalıştınız. Bu size nasıl bir deneyim kazandırdı?
İnsan herkesten bir şeyler öğrenir ama bu kadar saygıdeğer isimlerin yanında bulunmak çok başka. Hem bir şarkı yazarı olarak, hem de albümün altyapılarıyla ilgilenen bir müzisyen olarak çok şey öğrendim.

Müziğinizde oriental, R&B ve etnik altyapılar bulunuyor. Siz tanımlamak isterseniz, müziğinizi nasıl bir kategoriye koyarsınız?
Bu dediğiniz kategoriye sokardım herhalde. Daha kısa bir açıklama gelmiyor aklıma.

Müzik kariyeriniz için gelecekte gerçekleştirmek istediğiniz hedefleriniz nelerdir?
Genel olarak tüm dünyada isminden beğeniyle bahsedilen, Türkiye'yi de başarıyla temsil eden bir müzisyen olmak istiyorum.

"Salla" şarkınız ile dijital müzik platformlarının da öne çıkan isimlerinden oldunuz. Dijital müzik platformlarının sanatçılara ne gibi yararlar sağladığını düşünüyorsunuz?
Fiziksel CD satışı tüm dünyada azaldı ve azalmaya da devam ediyor. Bu hoş bir şey değil tabi ama müzik ürünleri her zaman değişti. Bundan sonra da değişecek. Artık satışlar internet üzerinden yapılıyor, bunun da sanatçıya faydası daha fazla dinleyiciye, daha kolay ve daha hızlı ulaşabilmek oluyor. Bu yeni mecrada da başarılı olduğum için kendi adıma çok memnunum.


www.aveamuzik.com
08.10.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder