12 Kasım 2009 Perşembe

Ziynet Sali - Herkes Evine / Bizde Böyle

Türkçe ve Yunanca seslendirdiği şarkılarla, beğenilen sahne performansıyla özellikle son dönemlerde pop müzik alanındaki yerini sağlamlaştıran Ziynet Sali, geçtiğimiz hafta yeni single çalışması "Bizde Böyle"yi müzikseverlerin beğenisine sundu. 2008 yılı Kasım ayında Türkçe ve Yunanca 17 şarkıdan oluşan "Herkes Evine" ile adından sıkça söz ettirmiş olan sanatçı, hayranlarına bayramdan sonra yeni albüm çalışmalarına başlayacağı müjdesini veriyor.

"Herkes Evine" albümünü iki dilde piyasaya sürme fikri nasıl oluştu?
Aslında 3 dilde söyledim bu şarkıyı. Yunanca söylememin nedeni ikinci CD konseptimizin Yunanca olmasıydı. Yunanca albümümüzün supervisor'ı ve söz yazarı Sofi Papa idi. O hangi şarkıya yüklenmiş ve söz yazmışsa o şarkıyı Yunanca hazırlamıştık. İngilizce olması ise prodüktörümün fikriydi ama Sofi'nin kızı Eldina'nın da bu şarkıya İngilizce söz yazmak istemesi bir tane de İngilizce versiyon yapmamıza neden oldu.

Albümün Türkiye'de gördüğü büyük ilgi aşikar. Peki Yunanistan'dan nasıl tepkiler geliyor?
Şarkıları Yunanca sözlerle dinleyen herkes ve özellikle de Yunanlı yapımcılar şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Türkiye'de bu albümün getirdiği yoğunluk nedeniyle oraya fazla gidemesek de yaptığım işin sevildiğini biliyorum.

"Herkes Evine" albümü çıkalı çok uzun bir süre olmamasına rağmen yeni bir single çalışması hazırladınız. Bu, yeni bir albüm için uzun süre bekleyeceğimiz anlamına mı geliyor?
Aksine... Daha bir yılı doldurmadık ama Sezen Aksu'nun sözlerini yazdığı; Mustafa Ceceli, Sinan Ceceli ve Kıvanch K'nın da üç ayrı versiyonunu hazırlamış olduğu "Bizde Böyle" şarkısını yayınladık. Kısmetse bayram sonrası da yeni albüm çalışmalarına başlayacağız.

Sezen Aksu'nun "Beş Çayı" şarkısını albümünüze nasıl dahil ettiniz?
"İstanbul İstanbul Olalı" şarkısını istemiştik Sezen Aksu'dan. Yunanca sözlerini de gönderdik Sezen Hanım'a. Uygun gördüler ve şarkının iznini verdiler. Sonra dedik ki bir de sıfır bir Sezen Aksu şarkısı olsun bu albümde. Talepte bulunduk. Sezen Hanım da "Beş Çayı" için bu şarkı Ziynet'e olur demiş. Başka bir şarkı da dinlemedik zaten. "Beş Çayı"nı dinledik, çok beğendik ve aldık.

Albümde değerli müzik adamlarının katkılarını görüyoruz. Peki aranjör seçimlerinizi neye göre yapıyorsunuz?
Hangi şarkıyı kimin yapması gerektiğini düşünerek bilinçli bir seçimle yaptık. Mesela "Herkes Evine" Sinan Akçıl'ın şarkısı olmasına ve aranjesi de aşağı yukarı bitmiş olmasına rağmen Sinan'la oturduk, değerlendirmede bulunduk ve bu şarkıyı Erhan Bayrak'ın yeniden düzenlemesi gerektiğine Sinan'ın da isteği doğrultusunda karar verdik. "Beş Çayı" için şarkının Sezen Aksu'ya ait olması, şarkıyı ve beni iyi tanıyor olması, düzenleme anlayışı gibi nedenlerle Mustafa Ceceli'yi tercih ettik.

Çok çeşitli Yunan ve Türk ezgilerini harmanlıyorsunuz. Farklı tarzda bir albüm hazırlama fikrine sıcak bakıyor musunuz?
Daha değil ama bir süre sonrası için evet. Chill out bir albüm yapmayı çok isterim. Bir de ileride eğitimini aldığım Türk Sanat Müziği tarzında bir albüm yapmayı düşünüyorum.

Albümde kliplendirmeyi düşündüğünüz diğer şarkılar nelerdir?
Albümde yer alan üç Sinan Akçıl şarkısına daha klip çekmeyi çok isterim. "Estirme Rüzgarı", "Bu Gidişle" ve "Hop Hop". Bu şarkıların üçü de benim hitlerim. İmkan olursa en az iki tanesini kliplendirmek istiyorum.

Albümde bir çok şarkınız hit oldu. Bir sonraki albümün hazırlık aşamasında sevenlerinizin beklentileri sizi ne derecede etkiler?
Hiç şüphem yok ki olumlu etkileyecektir. Onlara daha iyi çalışmalar sunacak plan ve projelerim var. Bugüne kadar yaptığım her albüm iyi bir tasarımdı. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek.

Albümde cover olarak yer verdiğiniz şarkıların seçimlerini neye göre yapıyorsunuz?
Son albümde sadece yıllar evvel Sezen Aksu yorumu ile dinlediğimiz, Şanar Yurdatapan'a ait "Olmaz Olsun" var cover olarak. Benim çok sevdiğim zaman zaman mırıldandığım bi şarkıydı. Albümde olmasını istedim ve koyduk. Ama kitlelerin de sevdiği ve uzun zamandır okunmamış olması da benim seçimimi etkiledi tabiî ki.

Dijital müziğin, sektörün geleceği ve sanatçılara getirileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Umuyorum ki sanatçılar albüm satışlarından elde edemediklerini dijital ortam sayesinde elde ederler. Gidişatı dijital müziğe doğru yönelmiş olarak görüyorum. Umut ediyorum ki müzik sektörü dijital müzik sayesinde kurtulur ama bunun başarılı olması için de öncelikle internet ortamındaki korsanı önlemek gerekiyor.


23.09.2009
www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder