12 Kasım 2009 Perşembe

Yalın - Ben Bugün

Adını ilk kez 2004 yılında "Zalim" şarkısı ile duyduğumuz Yalın, bu şarkının kısa sürede kulaktan kulağa yayılması sonucunda gelen büyük bir başarı ile müzik dünyasına merhaba dedi. İlk albümü "Ellerine Sağlık"ta yer alan "Sonsuz Ol", "Günaydın", "Meleklerin Sözü Var" gibi hit şarkılarla kısa sürede geniş kitlelerce tanındı. Bir sene sonra gelen ikinci albümü "Bir Bakmışsın", yılın en çok satan albümleri arasına girdi. Bu albüm yine "Küçücüğüm", "Bir Bakmışsın", "Ben Bilmem" ve "Keşke" gibi sevilen şarkılarla müzikseverlerin beğenisini kazandı. 2007 yılında çıkardığı üçüncü albümü "Herşey Sensin" ile müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştıran Yalın, geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü dördüncü albümü "Ben Bugün"ü dinleyicilere sundu. Önceki albümlerinde olduğu gibi bu albümde de geleneğini bozmayarak, tüm şarkıların sözü ve müziğine kendi imzasını attı. Geçtiğimiz yaz boyunca Türkiye'nin birçok yerinde verdiği konserlerle sevenleriyle buluştu. Çıkış yaptığı 2004 senesinden beri bir çok ödül kazanan, şarkıları müzik listelerinde zirvelerde yer bulan ve Harbiye Açıkhava Sahnesi'nde konser vermiş en genç şarkıcı olan Yalın, müzikal çizgisini koruduğu son albümü "Ben Bugün"ü anlattı.

Dördüncü albümünüz "Ben Bugün" de müzikal ve görsel açıdan hangi isimlerin çalışmalarını görüyoruz?
İlk üç albümden farklı olarak bu sefer Alper Erinç var hayatımda. Albümün prodüktörlüğünü ve aranjmanları beraber onun stüdyosunda yaptık. Şarkılarıma enerji kattığını ve değişik şarkılar yazmama yardımcı olduğunu düşünüyorum. Fotoğraflar Mehmet Turgut tarafından çekildi. Hayatımda yaşadığım en eğlenceli ve rahat çekimdi diyebilirim, sonuç tam istediğim gibi oldu. "Ah Be Kardeşim"in videosunu Ömer Faruk Sorak yönetti. Uzun toplantılardan sonra müthiş bir fikir ve uygulamayla altı senedir çektiğim en iyi klip ortaya çıktı diyebilirim.

Albümde yer alan on iki şarkının da söz ve müziği size ait. Bu, bir müzisyen olarak sizin kişisel tercihiniz mi? Yoksa başkasına ait beğendiğiniz bir şarkıyı da bir gün albümünüzde yorumlayabilir misiniz?
Benim yazdığım şarkılar bizi tatmin ettiği sürece başka şarkılar pek aramıyoruz ama elbette bir gün içime çok sinen, başka birisinin şarkısını da söylemek isterim. Bu yorumcu tarafıma iyi gelecek bir durum olur.

Güçlü bir sound ile beraber, birçok şarkıda alaturka havası da alabiliyoruz. Şarkıların stüdyo aşamalarından biraz bahseder misiniz?
Alper Erinç yeni altyapıların içine bizden bir şeyler katma işini Türkiye'de en iyi becerebilenlerden biri. Üçüncü albüm biraz bundan uzak bir albüm olmuştu, dolayısıyla bu yeni albümde bizden melodilere ve soundlara da ağırlık verdik. Alper'le iki sene önce çalışmaya karar verdik ve bir sene boyunca da önce çalışmalarımız sürdü. Şarkıları nasıl yazacağımdan, kullanacağımız kayıt tekniklerine kadar istediğimiz soundu bulma adına araştırıp denemeler yaptık. Daha sonra bir seneye yakın da bir stüdyo aşaması var, her şarkı için uzun uzun düşünülen, uğraşılan ve birçok enstrümanın denendiği.

Albümün şarkı sözlerinde hayata ve aşka dair bir gözlem yapıldığı görülüyor. Bu albümde şarkı sözlerinize yön veren kendi iç dünyanız kadar, diğer insanların hayata bakışı oldu diyebilir miyiz?
Evet çok doğru. Bu albümde biraz daha içsel olmayan bir adam da var, dışa dönuk sözler de var. Bu albümü diğerlerinden farklı kılan en büyük özellik de bu aslında. Çevrenizde olan biteni gözlemlemek ve bundan yola çıkarak şarkı yazmak size tamamen farklı bir kapı açıyor.

"Zalim" ile büyük bir çıkış yakaladığınızdan beri her zaman müzikseverlerin sizden yüksek beklentileri oldu. "Ben Bugün"ün hazırlık aşamasında sizi bu beklentiler ne yönde etkiledi?
Bu zor bir durum ancak doğru algılayabilirseniz, iyi yönde bir motivasyon da getirir. İlk albümden sonraki tüm albümlerde bu stresi motivasyona çevirmeyi başarmaya çalıştım.

"Ah Be Kardeşim"den sonra hangi şarkıyı kiplendirmeyi düşünüyorsunuz?
Dinleyicilerden gelen tepkiler ve radyoların çaldığı şarkılar karar aşamasında bize yön veriyor. Şu an en öne çıkan şarkı hiç tartışmasız "Ki Sen".

Bu albüm ve çalıştığınız isimler ile beraber müziğinizde ne gibi gelişimler olduğunu söyleyebilirsiniz?
Daha renkli, daha enerjik daha mutlu bir sound yarattık diyebilirim.

"Ah Be Kardeşim" karamsarlık ve iyimserliği birarada içinde barındıran bir şarkı. Bu şarkıyı yazarken siz nasıl bir dönem içerisindeydiniz?
"Ah Be Kardeşim" isyan eden bir şarkı aslında. Arkadaşa tavsiye gibi duruyor ama o arkadaş da yazarın ta kendisi. "Ah Be Kardeşim" beni mutsuz eden herkese ve her şeye yazıldı.

"Duyulurum" evinizde tek başına gitarınızı çalıp söylediğiniz bir şarkı hissiyatı veriyor. Şarkıya bu sade hali ile albümde yer vermeyi, dinleyici ile daha samimi bir iletişim kurmak için mi tercih ettiniz?
"Duyulurum" içindeki mesajı ve söylemek istedikleri itibariyle dinleyiciye bu şekilde doğal ve doğrudan ulaşmalıydı, bu kararı bu amaçla aldık.

2004'ten bu yana müzikal duruşunuzu koruyorsunuz. Farklı müzik türlerine nasıl bakıyorsunuz?
Benim yaptığım ve yapmaktan keyif aldığım müzik türü bu. Kendi içinde değişkenlik gösterecektir zamanla, ancak yeni bir türe kaymam söz konusu değil. Her müzisyenin ve şarkıcının bir yolunun ve söylemek istediklerinin olduğunu düşünüyorum.

Yeni albüm konserlerinizi de merakla bekleyen dinleyicileriniz belirlenecek olan konser tarihlerinizi nasıl öğrenebilecekler?
Konserlerimin haberlerini şu an yeni yüzü ile yayında olan ve sürekli güncellenen resmi internet sitemden takip edebilirler.

Albüm satışlarınızla beraber dijital müzik sektörünü de hareketlendiren bir sanatçı olarak, yasal müzik platformları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Dijital platformların zamanla daha da yaygın olacağını ve dolayısıyla adaletin yerini bulacağını düşünüyorum. Korsan şarkı indirmenin bir marketten birşey çalmaktan hiçbir farkı yok. Sektörün bu desteğe ve bu bilince çok ihtiyacı var. Güzel Türkçe müzik ve güzel videolar çok daha güzel. Konserler için de ayrıca bu destek şart.


22.10.2009 / www.aveamuzik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder