12 Kasım 2009 Perşembe

Mustafa Sandal - Karizma

Doksanlı yıllarda hayatımıza giren ve Türk pop müziğinin başarılı isimlerinden Mustafa Sandal, geçtiğimiz yaz piyasaya sürdüğü "Karizma" albümü ile hayranlarının karşısına çıktı. İsra Gülümser, Murat Güneş, Bojan Dugic gibi isimlerle çalışan Mustafa Sandal ilk olarak "Ateş Et ve Unut" şarkısının video klibi ile ekranlardaki yerini aldı. Şu günlerde ikinci video klibinin hazırlıklarını sürdüren sanatçı, bu hafta Avea Müzik'in konuğu oldu.

"Karizma" albümünde sözü ve müziğinde imzanızın bulunduğu 7 şarkı var. Albüm öncesi müzikal kimliğinize neler yön verdi?
'Albümdeki tüm şarkılar benim olsun' şeklindeki bir egoya hiçbir zaman sahip olmadım. Albüm öncesi birçok şarkı arasından eleme yaptık ve kalan 12 şarkı albüme girdi. Hangi şarkının altında kimin imzası varsa öyle kaldı. Çok içime sinen ve dinleyicilerin beğenisini kazanacağına inandığım bir repertuvar oldu. Ne mutlu ki, konser turnemizin ilk ayağında doğru bir repertuvar seçimi yaptığımızı gördük.

"Karizma" albümünün sizin için bir milat olduğunu söylemiştiniz. Müzikal anlamda size bu miladı yaşatan unsurlar neler oldu?
Karizma albümünün manevi bir yanı var benim için. Baba olarak çıkardığım ilk albüm ve bu anlamda benim için bir milat özelliği taşıyor. Albümde klasik Mustafa Sandal şarkılarının yanı sıra, yeni bir sound denediğimiz çalışmalar da oldu. Özellikle, "Karizma" ile "Ateş Et ve Unut" bu anlamda çok güvendiğim ve arkasında durduğum çalışmalar oldular.

Albümde hem batı sound'u, hem de Arap ezgileri duyuyoruz. Ayman Bahgat ve Amr Moustafa gibi ünlü Arap müzisyenlerinin de imzasını görüyoruz. Bu müzikal birliktelikler nasıl oluştu?
Bu albümü hazırlarken geniş yelpazeli bir çalışma olmasına özen gösterdik. Repertuvar seçiminin ilk aşamasındaki tercihleri İsra Gülümser'e bıraktım. O da bana saydığınız isimlerin de bulunduğu birçok bestecinin şarkılarını getirdi. Aralarından seçtiklerimize söz yazıp aranje ettikten sonra içimize sinenleri de albümümüze koyduk.

"Karizma" albümü henüz yapım aşamasındayken repertuvar seçimlerinizi İsra Gülümser'e seçtirdiğinizi söylediniz. Bu, onun müzik kulağına olan güveninizden mi kaynaklanıyor?
Evet kesinlikle. "Devamı Var" albümünde "Gönlünü Gün Edeni" şarkısında da birlikte çalışmıştık. İsra'ya bu anlamda çok güveniyorum.

Britney Spears, 50 Cent, Jennifer Lopez gibi dünyaca ünlü isimlerle çalışmış olan aranjör Bojan Dugic ile nasıl bir araya geldiniz? Bu albümden sonra da birlikte çalışmayı düşünür müsünüz?
Bojan Dugic dünyaya kendisini ispat etmiş çok başarılı bir müzisyen. İlk buluşmamıza bilgisayarında birçok şarkıyla birlikte geldi. "Ateş Et ve Unut" ile "Karizma"nın tınıları ilk orada ortaya çıktı. Birlikte bu iki şarkıyı yaptık ve albümün en özel çalışmalarına imza attık. Bir sonraki albümde de neden olmasın, elbette çalışabiliriz.


İkinci video klibinizi nasıl belirleyeceksiniz? "Karizma"da hangi şarkıları kliplendirmeyi düşünüyorsunuz?
Resmi internet sitemde bir anket düzenledik. Karar vereceğimiz süre boyunca en çok "Demo" adlı şarkımız oy aldı. Radyocuların da tercihi o şarkıdan yana olunca ikinci klip şarkımızı belirlemiş olduk. Zaten albüm ilk çıktığında klip çekeceğim şarkıları kafamda az çok belirlemiştim. Gelen tepkiler ile kafamdakilerin aynı olması beni mutlu etti. "Demo"dan sonra en çok "Adı İntikamdı" ile "Karizma" şarkılarına klip isteniyor.

Elif Kaya ile "Var Mısın Yok Musun?" şarkınızda düetinizi görüyoruz. Henüz kendisini tanımayan müzikseverler için; Elif Kaya kimdir? Kendisi ile düet fikri nasıl oluştu?
Elif Kaya gelecek vadeden genç bir yetenek. Yakın zamanda adından söz ettirecek bir yorumcu. Biz de albümümüzde kendisine şans vererek destek olduk. İleride onu daha iyi tanıyabileceğinizi umuyorum.

90'lı yıllardan beri pop müziğe yön vermiş olan sanatçılardan biri olarak, günümüzün pop müzik anlayışı için neler söylersiniz? "Karizma" albümü bu arenada nasıl bir yere sahip?
Elbette o zamanlardan bugünlere kadar çok şey değişti. Bir kere sanatçılar eski heyecanını yitirmek üzere. Korsan mp3 sorunu müzik sektörünü olumsuz etkiledi. Günümüzde de çok yetenekli gençler görüyorum. Aralarından en iyilerini seçip, onlara destek olmalıyız. "Karizma" albümüne gelince günümüz koşullarına göre hem eski Mustafa Sandal'ı, hem de yeni Mustafa Sandal'ı temsil eden bir çalışma oldu. Bu özelliğiyle ulaşacağı yeri de albümün kendisi belirleyecektir.

"Karizma"nın albüm fotoğrafları Türkiye'de ilk kez kullanılan bir tekniğin ürünü. Albüm fotoğrafları, video klip ve imaj gibi görsel çalışmalarınızı nasıl yürüttünüz?
Kartonet fotoğraflarında HDR tekniği kullanıldı. Işık Mater bu konuda çalışmalar yapmış başarılı bir fotoğrafçı. İnternetteki yazışmalarımız sonrası kendisiyle buluştuk ve keyifli bir çalışma gerçekleştirdik. Klipteki görsel çalışmamız ise benim tercihimdi. İlk klibimizde Emir Khalilzadeh ile çalıştık.

Korsan yüzünden albüm henüz piyasaya sürülmeden tatsızlıklar yaşamış bir sanatçı olarak, yasal dijital müzik platformlarının çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Bu platformların müzik sektöründeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok ciddi bir şekilde destek veriyorum. Madem müzikseverler sanal aleme kaymış durumda, o zaman bu platformda yasal satışlar gerçekleştirilmeli. Umarım, ilerleyen yıllarda daha çok tercih edilir ve müzik piyasasındaki korsan sorununu çözmede önemli bir rol oynar.

'Mustafa Sandal' olmak muhakkak zordur ama başarıyı korumak daha zor olmalı. Bu anlamda müzikal açıdan endişe içine düştüğünüz oluyor mu?
Endişe demeyelim ama tabii ki albüm çıkmadan önce evde sağdan sola, soldan sağa dönüp saatlerce düşündüğüm oluyor. Sonuçta ne kadar başarılı bir insan olursan ol, yeni bir şeyi insanlara sunmak farklı bir heyecan. O heyecanı ben de yaşıyorum. Başarıyı korumak zordur ama zoru başarmak da cesaretli ve yetenekli insanların işidir. Bu anlamda gençlerimize cesur olmalarını tavsiye ederim.

Albüm çıkarma ve söz-müzik üretimi konusunda istikrarını koruyan sanatçılardansınız. Bu istikrarınızın kaynağı nedir, bunun karşılığını nasıl görüyorsunuz?
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Bu elbette yıllara dayanan bir birikimin sonucudur. Yaşam tarzınız ve manevi doyum da çok önemli. İstikrar, düzenli ve disiplinli bir çalışma sonucu gerçekleşen bir şeydir. Ben de elimden geldiğince istikrarımı korumaya gayret ediyorum. Karşılığını da çok şükür müzikseverlerden fazlasıyla alıyorum.



www.aveamuzik.com
04.11.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder